0740.956.938 contact@dedicat-imm.ro

FAQ -Intrebari frecvente

FAQ RECRUTARE PERSONAL DE VANZARI

Consideri ca selectia CV-urilor pentru forta de vanzari a firmei tale este un proces usor de gestionat de oricare dintre angajatii tai ?

A. Selectia CV-urilor pentru noii agenti de vanzari / reprezentanti de vanzari este facuta de colegii de la comercial ? Sau de la contabilitate ? Sau de la Marketing ?

Felicitari ! Acest lucru inseamna ca ai colegi de echipa multitasking care pot si vor sa execute mai multe sarcini ce le permit dezvoltarea si altor competente. Insa exista sansa sa faca asta …experimentand in firma ta….

Multitaskingul este la moda in contextul crizei actuale. Doar ca, pentru REZULTATE de CALITATE este necesara FOCUSARE si SPECIALIZARE…iar acestea nu se pot obtine executand un volum de task-uri in cea mai mare viteza posibila, de oameni care au o formare profesionala si o experienta complet diferita de ceea ce trebuie sa livreze ca rezultat !

B. Selectia CV-urilor se face de unul sau mai multi specialisti HR ?

Cu siguranta acestia livreaza rezultate mai bune decat angajatii fara experienta in domeniul resurselor umane.

Doar ca pentru recrutarea oamenilor de vanzari potriviti niciun curs, sau diploma, sau experienta practica sumara de HR nu echivealeaza cu scoala experientei practice de ani de zile in vanzari,  managementul direct al echipelor de vanzari, suplimentar fata de recrutarea oamenilor de vanzari.

C. Sau selectia CV-urilor este facuta de Directorul de Vanzari al firmei tale ?

Te-ai gandit cat timp aloca pentru acest proces omul care ar trebui sa fie vioara intai pentru generarea de incasari – oxigenul afacerii tale ?

Timpul, bine platit, al unuia dintre oamenii tai cheie este dedicat pentru trierea sutelor de CV-uri trimise de candidati care lasa, la randul lor, in seama viitorului angajator – adica tot a directorului dvs de vanzari – sa verifice daca experienta sa de “back office” sau de functionar administrativ intr-o institutie publica este potrivita jobului activ pentru care aplica.

Acesta este un exemplu clasic de rispire a resurselor firmelor care, paradoxal, doresc de fapt sa economiseasca atunci cand deleaga sarcinile in acest fel.

Consideri ca intervievarea si selectia oamenilor tai de vanzari poate fi gestionata intern ?

A. Trierea candidatilor la primul interviu este delegata oricui dintre colegii de mai sus care au timp ?

Sunt sanse mari ca la al doilea interviu sa ai intre cine si cine sa alegi….insa pentru posturi administrative, de office, si nu de vanzari…

Si astfel sunt sanse si mai mari sa fie necesara declansarea inca a unui proces de recrutare.

Alte resurse alocate, alt buget, inca o perioada de timp de asteptare in care afacerea ta stagneaza, sau chiar descreste, in loc sa creasca !

B. Decizia ii apartine in totalitate Directorului de Vanzari ? Il priveste cu cine isi indeplineste targetul de vanzari ? Pentru directorul general conteaza exclusiv rezultatele ?

In acest caz, un avantaj ar putea fi ca se va forma o echipa omogena, cu oameni cu care directorul de vanzari se simte confortabil, pe care ii poate coordona, pe care ii simpatizeaza si cu care estimeaza ca nu va avea diferente de opinie…

Dar ce director de vanzari poate anticipa cu precizie comportamentul pe care il va avea candidatul…odata ce a ajuns un angajat aflat sub presiunea targetului ?

Agentii de vanzari trebuie sa se potriveasca bine cu directorul de vanzari sau cu mediul companiei ?

Daca directorul de vanzari pleaca din firma dumneavoastra, cat de motivati mai sunt cei care raman ?

Cati mai raman loiali tie si firmei tale ?

 

Ar prinde bine afacerii tale o echipa de vanzari performanta dar consideri ca te costa prea mult sa apelezi la specialisti cu experienta ?
Accesarea unui serviciu externalizat de HR reprezinta pentru tine un cost suplimentar fix care pune presiune pe bugetul tau, in loc sa genereze venituri ?
Ai deja un specialist HR sau un intreg department de resurse umane care se ocupa de recrutarea fortei de vanzari ?
Ai deja un director de vanzari in sarcina caruia cade recrutarea si formarea echipei de vanzari ? Sau te ocupi singur de recrutarea agentilor tai de vanzari ?
Bugetul pe care il gestionezi este deja directionat catre alte investitii ?